"Hon får skylla sig själv!"

Gick på Stina-Lees blogg och såg att hon hade skrivit om ett avsnitt ur Uppdrag Granskning.

Jag var tvungen att kolla på avsnittet - och det kan ha varit det äckligaste och mest tragiska jag har sett i hela mitt liv. En flicka, som dom kallar för "Linnea", blir våldtagen av "Oscar" på en skoltoalett för ett år sedan. Hon berättar för sina vänner, men dom tror henne inte. En massa rykten om att "Linnea" skulle ha ändrat sin historia börjar att skapas och tillslut står nästan hela samhället Bjästa mot henne. Ingen tror på hennes historia och vad som har hänt med henne.

Facebookgrupper skapas - tjejer och killar säger att "Linnea" är en hora som förtjänar att dö. När denna "Oskar" sedan erkänner i ett förhör tror man att allting ska bli bra igen. Men tydligen inte. Även fast svinet har erkänt sig skyldig till brott fortsätter Bjästa att stötta honom och stryka honom medhårs. Till och med vuxna kvinnor väljer att tro att Oscar är oskyldig. Dom säger att "Linnea" endast ville hämnas på honom.

Så kommer skolavslutningen. Denna "Oscar" kommer dit och börjar dela ut blommor till sina klasskamrater i kyrkan. Dom applåderar, jublar och ställer sig upp för honom och prästen säger att det var väldigt fint gjort. Sedan får man veta att denna "Oscar" hade gått ut samma kväll och våldtagit en till ung tjej. När reporten frågar prästen vad han tycker om det vräker prästen ur sig: "Åh, stackars pojke..." Man hittar senare DNA i tjejens trosor och har nu starka bevis att "Oscar" även har våldtagit henne. Försvinner grupperna? Slutar dom stötta honom? Tror dom på tjejerna? Knappast.



Det gör mig så jävla förbannad. Det känns nästan overkligt att sådan här ointelligens och trångsynhet finns i "fina" och "underbara" Sverige. Hur kan ett helt samhälle ställa sig mot en våldtagen flicka och säga att hon ljuger? Att hon endast gör detta för att hon vill hämnas och få en summa pengar? Hur kan vuxna kvinnor sitta och säga att "hon ville detta" eller att "det är ju bara och bita ifrån!"? Hur kan man göra det? Vad är det som får människor att bete sig så på det sättet? Det är ju sinnessjukt.

Det som gör mig mest förbannad är att ingen tror på henne även fast killen erkänner. Dom väljer att jubla för honom i Kyrkan; även fast han har kränkt en tjej på det värsta sättet. Han har kränkt och förstört ett mänskligt liv och han får applåder i kyrkan. Och allt hat som föddes ur det här. En tjej säger: "Vi ska bränna dom på bål. Vi ska krossa varje ben i kroppen på dom sakta - så att dom får lida." Vad fan driver en människa att säga sådant om våldtagna tjejer? Om två tjejer som behöver allt stöd dom kan få.

Hur ska unga tjejer våga berätta till polisen efter detta? Dom får ett klart och tydligt budskap: Ingen kommer att tro på dig. Ett nej är alltid ett nej. Det spelar ingen roll om du flörtade med killen, använde en kort kjol och var berusad. Ett nej är alltid ett nej. En annan människa har inte rätt att göra sådana här saker mot en annan människa. Men tydligen är människorna i Bjästa alldeles för inkompetenta och idiotiska för att förstå det. Jag hoppas att tjejerna, "Linnea" och "Jennifer", kommer kunna gå vidare efter detta och må bra. Att dom aldrig behöver återvända till Bjästa.

Vill passa på att rekommendera en bra bok, som handlar om just detta. Boken heter "Flickan och skulden - En bok om samhällets syn på våldtäker". Det är en riktigt bra bok som handlar om precis det här. Hur vissa människor säger att "Men om gjorde si och så får hon skylla sig själv" och en massa annat. Tung bok. Men läsvärd!

2010-03-25 @ 11:20:43

Kommentarer

Postat av: mia

Vad bra skrivet Elin! Jag håller med om vartenda ord du säger. Det är vidrigt, riktigt jävla vidrig och dem som borde skjutas är idioterna som anklagar tjejen. Åh jag blir så grymt förbannad!

2010-03-25 @ 12:48:41


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback